Haver

Haver is zoals ieder ander ‘echt’ graan ook lid van de grassenfamilie, Poaceae.

Haver is heel voedzaam. Vandaar dat Haver zeer geschikt is als ontbijt. Daarnaast bevat Haver ook vitamine B1, ijzer en de belangrijke beta-glucanen vezels. Het eten van 3 gram van deze vezels per dag –dat zijn 8 volle eetlepels haver- draagt bij tot het handhaven van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Havermout past binnen een gevarieeerd voedingspatroon en een gezonde leefstijl.


Teff

Teff is net als de andere granen afkomstig uit de grassenfamilie, Poaceae. Teff heeft zeer kleine zaadjes, 150 zaadjes van Teff wegen evenveel als één korrel tarwe. Doordat de korrel van Teff zo klein is wordt deze niet in fracties uit elkaar gehaald maar in totaliteit vermalen, waardoor het zijn voedingswaarde behoudt.

Zonnatura Teff is glutenvrij en daarom geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Daarnaast is Teff rijk aan vezels en bevat het meer calcium dan andere granen.

Amarant

Amarant is een zeer oud ras dat zijn oorsprong heeft in Amerika. Het was een belangrijke voedselbron voor de Azteken, Inca’s en Maya’s en zij gebruikten het voor de bereiding van rituele dranken en voedsel.
Amarant komt niet uit de grassenfamilie zoals de andere granen. Amarant is een zogenaamde ‘pseudo-graan.’ De korrels van Amarant lijken op graankorrels en worden op die manier ook in de keuken gebruikt.
Amarant is glutenvrij en dus geschikt voor coeliakiepatiënten (glutenintollerantie). Amarant bevat veel voedingsstoffen, zoals eiwitten, fosfor, magnesium en ijzer. Het past daarom in een verantwoord voedingspatroon.

Quinoa

Quinoa is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant en komt oorspronkelijk uit de Andes, geteeld door de Inca’s. De zaden lijken op graankorrels, maar Quinoa is geen ‘echte’ graansoort omdat het niet uit de grassenfamilie Poaceae komt.

Quinoa heeft een hoger vezelgehalte dan zilvervliesrijst en is naast vezelrijk ook een bron van eiwitten, magnesium en ijzer. Het wordt gebruikt als vervanger voor rijst en couscous. Ook kan Quinoa worden gebruikt voor pap, brood en gebak, in ovenschotels, groentegerechten, soepen, taarten (hartig en zoet) en zelfs spaghetti en crackers