Zonnatura

Veelgestelde vragen

Algemeen

Heb je een vraag over voeding of onze producten? Kijk eerst eens of je vraag in de lijst hieronder vermeld staat. Staat het antwoord er niet tussen? Stuur dan een bericht naar onze klantenservice via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post naar:

Wessanen Benelux B.V.

Postbus 12795

1100 AT Amsterdam

Wij verwerken uw gegevens conform ons privacy- en cookiebeleid.

Dagelijks ontvangen wij sponsorverzoeken van verenigingen, instellingen en organisaties om activiteiten en evenementen te sponsoren. Wij kunnen helaas niet overal aan bijdragen aangezien onze mogelijkheden hierin beperkt zijn. Indien u een sponsoraanvraag wilt doen verzoeken wij u eerst de criteria door te nemen welke onder het kopje sponsoring zijn vermeld. 

Inmiddels is Zonnatura een bekend merk met een ruim assortiment van heerlijke producten zoals thee, ontbijtgranen, plantaardige dranken, sappen, rijstwafels, tussendoortjes en fruitspreads. Daarnaast heeft Zonnatura een kinderlijn met verantwoorde en lekkere tussendoortjes voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Onze producten zijn 100% natuurlijk, er worden geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Tevens zijn onze producten zo min mogelijk bewerkt. Hierdoor blijven zoveel mogelijk goede eigenschappen van de natuur behouden, zoals vitamines, mineralen of vezels. Een voorbeeld hiervan is de rijstwafels. Zonnatura gebruikt hiervoor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Onze producten zijn een verantwoord aanbod die passen binnen een gezonde en evenwichtige levenstijl.

Duurzaamheid en natuurlijke (biologische) voeding is onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat ze grotendeels zijn gebaseerd op naleving van dezelfde principes. De zorg voor het milieu, samenleving en voeding zijn belangrijke pijlers. Producten van Zonnatura zijn 100% natuurlijk, bevatten geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveermiddelen, zijn vrij van GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen) en zijn verbouwd, geoogst en verwerkt met respect voor onze samenleving.  Onze kennis op gebied van gezondheid en voeding groeit met de dag. Wij proberen mensen zich bewust te maken van de voordelen van een gezonde levensstijl en onderzoeken hoe wij nieuwe inzichten met betrekking tot bijvoorbeeld zout, vetten en suiker kunnen gebruiken in onze producten. Bij de inkoop van onze ingrediënten heeft dit onze aandacht. Zo kijken wij bijvoorbeeld per ingrediënt of er dicht bij huis goede alternatieven zijn.

Er zijn strenge regels met betrekking tot hygiëne, het is niet mogelijk zonder voorzorgsmaatregelen een productieruimte te betreden. Om die reden geven wij geen rondleidingen.

De eerste producten van Zonnatura zijn in het jaar 1954 op de markt gekomen. Zonnatura heeft dan ook al een lange geschiedenis. De producten van Zonnatura zijn 100% natuurlijk, vandaar de naam natura. De zon maakt het mogelijk dat al dat lekkers kan groeien.

Zonnatura staat al sinds 1954 voor lekkere, verantwoorde, 100% natuurlijke en biologische producten. Hiervoor gebruiken we alleen de beste ingrediënten uit de natuur, die zo min mogelijk bewerkt zijn. Zo proef je de echte, pure smaak van de natuur en die is ‘van nature lekkerder’.
De producten van Zonnatura garanderen: 
- 100% natuurlijke ingrediënten voor de echte pure smaak van de natuur
- geen kunstmatige toevoegingen & alleen gmo-vrije (genetisch gemodificeerde organismen) ingrediënten
- zo min mogelijk bewerkingen om alle goede voedingsstoffen en de lekkere smaak te behouden
- een verantwoorde keuze

Bedrijven kunnen biologische producten laten certificeren bij SKAl. Dit is een onafhandelijke organisatie die voor de overheid er op toeziet en controleert dat het bedrijf zich houdt aan de wettelijke eisen die zijn gesteld aan biologische producten. Als een product voldoet aan de voorschriften dan staat op de verpakking de aanduiding ‘biologisch/organic’ en het Europese biologische keurmerk. Op die manier weet de consument dat het echt biologisch is en dus betrouwbaar.

Een aantal producten van Zonnatura hebben binnen Albert Heijn en Jumbo een andere plek in de winkel gekregen. Staat het product van je keuze niet in het Zonnatura (biologische) schap, dan kun je deze Zonnatura producten vinden tussen de reguliere producten. Zo staat in de Albert Heijn Zonnatura Muesli bij de muesli en Zonnatura Knijpfruit bij de appelmoes. Bij de Jumbo staat alle Zonnatura thee in het reguliere thee schap. Vind je het prettiger om het gehele Zonnatura assortiment bij elkaar te hebben staan in het vertrouwde Zonnatura schap, dan kun je hiervoor terecht bij bijvoorbeeld: Plus & Coop.

Zonnatura producten zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar, zoals Albert Heijn, Jumbo, Vomar, Spar, Sligro, Poiesz, Plus, Nettorama, Jan Linders, Hoogvliet, Dekamarkt, Deen, Coop, Boon, Boni en Makro. In veel supermarkten hebben wij zelfs een apart schap. Mocht u een product niet kunnen vinden, vraag het winkelpersoneel of de filiaalhouder er naar. Per filiaal verschilt het assortiment, dus het kan voorkomen dat niet alle producten verkrijgbaar zijn bij het filiaal bij u in de buurt. Twijfelt u of een product nog wel in het assortiment zit, neem dan een kijkje op onze website bij producten: https://zonnatura.nl/producten/.

Productinformatie

Bedrijven kunnen biologische producten laten certificeren bij SKAl. Dit is een onafhandelijke organisatie die voor de overheid er op toeziet en controleert dat het bedrijf zich houdt aan de wettelijke eisen die zijn gesteld aan biologische producten. Als een product voldoet aan de voorschriften dan staat op de verpakking de aanduiding ‘biologisch/organic’ en het Europese biologische keurmerk. Op die manier weet de consument dat het echt biologisch is en dus betrouwbaar.

Zonnatura heeft verschillende producten zonder toegevoegde suikers, zoals onze groente- en fruitspreads, plantaardige dranken in diverse smaken en onze heerlijke muesli's. Uiteraard bevatten onze verschillende soorten thee geen suiker, op de oplosthee na. Op onze site staan bij elk product de voedingswaarden vermeld.

In de voedingswaardetabel van een product staat na de koolhydraten de hoeveelheid suikers weergegeven. Dit is de hoeveelheid suikers die van nature in een product zit, samen met de eventuele toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld onze muesli, de vruchten in onze muesli bevatten van nature vruchtensuikers en deze hoeveelheid staat vermeld bij de voedingswaardetabel. Indien er toegevoegde suiker in een product zit dan is dit altijd weergegeven bij de ingrediënten.

U kunt op onze website per product de ingrediënten terugvinden. Ook staan de ingrediënten  op het etiket van het product. Mocht u toch nog vragen hierover hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

U kunt op onze website per product de voedingswaarde terugvinden. Ook staat de voedingswaarde op het etiket van het product. Mocht u toch nog vragen hierover hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Indien u een voedselintolerantie of voedselallergie is het noodzakelijk op te letten met wat u consumeert. Hiervoor is het belangrijk het etiket te lezen zodat u weet of het allergeen in het product voorkomt. U kunt dan beslissen of u het product kunt aanschaffen en consumeren.

Alle verpakking van de Zonnatura is volgens het conform van het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen. Dit houdt in dat alle ingrediënten die allergenen bevatten dikgedrukt in de ingrediëntenlijst voorkomen. Op deze manier moet in één oogopslag zichtbaar zijn welke ingrediënten allergenen bevatten en hoeven deze allergenen niet meer apart vermeld te worden. Daarnaast vermelden we ook of het product sporen kan bevatten van allergenen, dat kunt u terugvinden onder “Allergeneninformatie”.

Mocht u toch nog vragen hierover hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Assortiment - Tussendoortjes

Het advies van het Voedingscentrum is om naast de drie hoofdmaaltijden maximaal 3-4 keer iets tussendoor te eten per dag.

Een verantwoord tussendoortje bevat niet teveel toegevoegde suikers, zout en verzadigd vet. Wel bevat een verantwoord tussendoortje veel goede voedingsstoffen en zijn de porties van dusdanige grootte dat het verantwoorde energiewaarden geeft.

Assortiment - Brood, -vervangers, -beleg

Wij adviseren om de Groentespreads na openen goed gesloten in de koelkast te bewaren. Na openen is zijn de Groentespreads beperkt houdbaar, namelijk ongeveer 1-2 weken na opening.

Onze fruitspread is niet vergelijkbaar met een ‘normale’ jam. Deze bevat namelijk geen toegevoegde suiker. Suiker wordt toegevoegd voor de smaak, maar ook om zijn conserverende werking. Daardoor zal een jam met een hoger suikergehalte langer houdbaar zijn dan onze fruitspreads. Ons algemeen advies is om het product na openen meteen in de koelkast te bewaren en daarbij de pot goed te sluiten zodat er geen lucht bij komt. Daarnaast dient u altijd schoon bestek te gebruiken. Met dit advies kunt u zeker 2-3 weken van het product genieten.

Jam mag jam heten indien er 60% suiker is toegevoegd. Onze Fruitspread bevat geen toegevoegde suikers, enkel de van nature aanwezige suikers in de vruchten. De Fruitspread is dus puur fruit, en daarom mag het geen jam heten. Fruitspread 75% fruit en 100% natuurlijk.

Onze muesli’s Rood Fruit en Noten & Zaden bevatten geen toegevoegde suikers. De suikers opgenomen in de voedingswaardetabel zijn de natuurlijke suikers uit de vruchten. De muesli Rijkgevuld bevat ingrediënten zoals stukjes banaan en tarwecrisps. Deze ingrediënten bevatten rietsuiker. Indien een product toegevoegde suiker bevat staat dit bij de ingrediëntendeclaratie vermeld.

Assortiment - Dranken

Nitraat is van nature aanwezig in groenten en drinkwater en niet direct een gevaar voor de gezondheid. Nitraat zit dus ook van nature in Bietensap. Het nitraat is niet uit onze bietensap gehaald. Wij bewerken onze producten zo min mogelijk en halen er geen van nature aanwezige stoffen uit. Biologische bietensap bevat in de regel iets minder nitraat dan niet-biologische bietensap. Dit komt omdat er bij biologische producten geen kunstmest wordt gebruikt bij het telen. Bij niet-biologische producten is dat wel het geval. In een gemiddelde bietensap zit circa  200 mg nitraat per liter, dit is op basis van onder meer de NEVO tabel. Een glas bietensap per dag kan dus helemaal geen kwaad als het gaat om de nitraatgehalte en bevat verder mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamine C.

Onze oplosthee 20-kruiden bevat suiker, zoals elke oplosthee. Dit is een ander product dan onze reguliere theeën. Suiker is nodig om de thee makkelijk oplosbaar te maken. Het is technisch niet mogelijk om een oplosthee te produceren die niet op basis van suiker is gemaakt. Het drinken van een kop oplosthee is vergelijkbaar met een kop thee waaraan 1¼ klontje suiker (+/- 6g suiker) wordt toegevoegd.

Zonnatura maakt uitsluitend gebruik van 100% natuurlijke grondstoffen. Dit betekent dat Zonnatura producten geen kunstmatige ingrediënten bevatten om zo de pure, lekkere smaak van het product te behouden. Dit geldt ook voor onze 20 Kruiden oplosthee. Daarnaast bewerkt Zonnatura de grondstoffen bij voorkeur zo min mogelijk.

Onze oplosthee is een verwenproduct en bevat suiker. De suiker is nodig om deze thee goed te laten oplossen in water, zodat de smaak van het kruidenextract goed tot zijn recht komt. Het is technisch niet mogelijk om een vergelijkbaar product te maken dat niet op basis van suiker is gemaakt.

In onze oplosthee zitten geen kunstmatige zoetstoffen, maar druivensuiker, rietsuiker en karamel. Daarbij heeft marktonderzoek ons geleerd dat de gebruikers van Zonnatura oplosthee sowieso suiker gebruiken in zijn of haar thee. Deze groep consumenten kiest dus al bewust voor een gezoete thee. Een kop oplosthee bevat overigens 1¼ klontje suiker (+/- 6g suiker) per glas, afhankelijk van de sterkte van de thee.

Kruidentheeën die geschikt zijn tijdens de zwangerschap zijn o.a. Brandnetel thee, Kamille thee, Munt thee, Brandnetel & Citroengras, Goede Nachtrust thee, Groene thee range, Bloesemmix en Rooibos. Uit voorzorg is het aan te raden om geen, of alleen in beperkte mate anijs-, venkel-, zoethout- en kaneelthee drinken als je zwanger bent.

Het voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap niet meer dan 300 mg cafeïne te gebruiken per dag. Een kopje koffie bevat circa 90 mg cafeïne en een kopje thee circa 35 mg theïne. Theïne zit van nature in de theeplant en bevindt zich in alle met groene, witte en zwarte theesoorten. De kruidentheeën zoals munt, kamille, brandnetel, venkel en rooibos (of melanges ervan) bevatten dus geen theïne. Dit zijn namelijk kruidenaftreksels en in principe geen "thee".

Voor kruidenthee met zoethoutextract gelden dezelfde risico’s voor de gezondheid als bij zoethoutthee. Zoethoutthee bevat glycyrrhizine. Dit stofje zit ook in drop. Hierdoor kunt u vocht vasthouden en kunt uw bloeddruk hoger worden. Voor risicogroepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk, is het beter om niet te vaak of te veel drop of zoethoutthee te nemen.

Zonnatura heeft verschillende groentesappen, zoals bietensap, wortelsap, pruimensap, cranberrysap, granaatappelsap en donkere bessensap. Dit is 100% puur sap. En Sappa!, deze sap is op basis van fruit en groent. Sappa! zijn kleine pakjes zodat het gemakkelijk meegenomen kan worden.

U kunt onbeperkt genieten van onze kruidentheeën, ook van onze Detox thee of andere functionele theeën. In het algemeen adviseren wij te variëren in het gebruik van kruidenthee, daarom hanteren wij geen aanbevolen hoeveelheid voor onze theeën. Wij adviseren altijd om te variëren voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Verschillende kruidentheeën bevat het ingrediënt zoethout. Zo zit het o.a. in onze kruidenthee Balans, Detox Venkel, Goede Nachtrust, Chaimix, Sterrenmix, Groene Thee Gember en Groene Thee & Ginseng.

Een kopje thee dat zoethout bevat kan geen kwaad, mits u hier niet teveel van drinkt. Voor risicogroepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk, is het beter om niet te vaak of te veel zoethoutthee of thee met zoethout erin te nemen.

Zoethout bevat de stof glycyrrhizine, deze stof kan een bloeddrukverhogend effect hebben. De mate van gevoeligheid kan per persoon sterk variëren. Wij adviseren mensen met een hoge bloeddruk overmatig gebruik te vermijden van thee en andere producten die zoethout bevatten.

U kunt tijdens het geven van borstvoeding dezelfde theeën drinken als tijdens de zwangerschap.

De kruidenthee van Zonnatura leveren geen calorieën.

Over het algemeen geldt: alle theesoorten gemaakt van de theeplant of waarin deze verwerkt is, bevatten theïne (in de ingrediënten leest u het woord "thee"). Theïne zit van nature in de theeplant. Dus dit gaat op voor groene, witte en zwarte thee (soorten). Wel heeft Zonnatura een Theïnevrije thee, een zwarte thee variant, waarbij de theïne op natuurlijke wijze uit de thee is gehaald.

De kruidentheeën zoals munt, kamille, brandnetel, venkel en rooibos (of melanges ervan) bevatten dus geen theïne. Dit zijn namelijk kruidenaftreksels en in principe geen "thee". Wij adviseren u indien u dit wilt nagaan altijd de ingrediënten te raadplegen.

Theïne is een stof die van nature voorkomt in theeblaadjes afkomstig van de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica. Groene thee, witte thee en zwarte thee zijn alle afkomstig van deze theeplanten.  Theïne is vergelijkbaar met caffeïne welke in koffiebonen voorkomt. Theïne heeft een opwekkende werking. De werking is minder dan caffeïne, dat komt door het aanwezige looizuur in de thee.

Kruidenthee is doorgaans een melange op basis van kruiden zoals bijvoorbeeld rooibos, munt en kamille. In een aantal kruidenmelanges zit ook groene thee dat afkomstig is van de theeplant (Camelia Sensis). Zonnatura heeft een groot assortiment kruiden waar heerlijke thee van gezet kan worden.

Kikker

Voor uw kindje (vanaf 4 maanden) is de Zonnatura knijpfruit geschikt als fruithapje, echter dit niet geven ter vervanging van een fruithapje.

Op onze kikkerproducten zit een kikkerzegel. Met de zegels op de kikkerproducten kunt u sparen voor leuke producten. Op onze website leest u onder het kopje Kikker en spaaractie welke actie actueel is. Knip de zegels uit en spaar ze voor een leuk kikkerproduct!

Onze kikkerproducten zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar. Echter een aantal producten is ook zeer geschikt voor kinderen die jonger zijn zoals onze knijpfruit en dominorozijntjes.

Zonnatura heeft een uitgebreid assortiment kindertussendoortjes met voor ieder moment een geschikt tussendoortje. Ze zijn niet alleen verantwoord en lekker, maar ook nog eens hartstikke leuk met de vrolijke Kikker van Max Velthuijs. De kindertussendoortjes ontwikkelen we met veel zorg. Zo houden we er rekening mee dat ze passen binnen een gezond en evenwichtig leef- en voedingspatroon. En we bewerken de pure ingrediënten, zoals fruit en granen, zo min mogelijk. Zo blijven de essentiële voedingsstoffen en de lekkere smaak die er van nature in zitten zo veel mogelijk behouden. En zoals je gewend bent van Zonnatura 100% natuurlijk en zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in Nederland vaak te weinig vetten binnenkrijgen, met name de gezonde vetten als enkel en meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetten zijn onder meer belangrijk voor de groei en ontwikkeling.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in Nederland vaak te weinig vezels binnen krijgen. Het advies is voor 1 – 3 jarige 12,5 gram vezels per dag en voor 4 – 8 jarige 18,5 gram.
Een bron van vezels zijn bijvoorbeeld groenten en fruit zoals de Zonnatura Knijpfruit, maar ook onder verschillende soorten pap. Denk hierbij aan de Teff, Havermout en Spelt oergranen ontbijt.

Indien u een voedselintolerantie of voedselallergie is het noodzakelijk op te letten met wat u consumeert. Hiervoor is het belangrijk het etiket te lezen zodat u weet of het allergeen in het product voorkomt. U kunt dan beslissen of u het product kunt aanschaffen en consumeren.
Indien u ook moet opletten met mogelijke sporen van een allergeen ten gevolge van kruisbesmetting adviseren wij u contact op te nemen met onze klantenservice, zo heeft u altijd de juiste en laatste informatie. Zonnatura volgt het advies van diverse patiëntenverenigingen en vermeld daarom geen mogelijke sporen op het etiket. 
 

U kunt op onze website per product de voedingswaarde terugvinden. Ook staat de voedingswaarde op het etiket van het product. Mocht u toch nog vragen hierover hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

U kunt op onze website per product de ingrediënten terugvinden. Ook staan de ingrediënten op het etiket van het product. Mocht u toch nog vragen hierover hebben dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice.

In de voedingswaardetabel van een product staat na de koolhydraten de hoeveelheid suikers weergegeven. Dit is de hoeveelheid suikers die van nature in een product zit, samen met de eventuele toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld onze Knijpfruit, de vruchten in Knijpfruit bevatten van nature vruchtensuikers en deze hoeveelheid staat vermeld bij de voedingswaardetabel. Indien er toegevoegde suiker in een product zit dan is dit altijd weergegeven bij de ingrediënten.