Dit artikel is geschreven door Judith van Bonusvegan, klik hier voor het originele artikel. 

 

img

Vegan gembersap, maar huh? Gembersap is toch altijd vegan? Klopt! Er wordt soms rietsuiker of agave siroop toegevoegd om het iets zoeter te maken. Maar waar kan je gembersap voor gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan een gember shot, gember thee, door de soep of maak er dressing mee. Gezond, smaakvol én een tikkie scherp.  Ontdek hier wat je ermee kan doen.

Gember is gezond!

Gember zit vol met vitamines en mineralen. Zoals B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Er zitten ook allerlei gezondheidsvoordelen aan gember. Zo kan het misselijkheid verminderen, menstruatiepijn verzachten, ontstekingsremmend zijn en meer. Bovendien heeft gember een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Gember kan zorgen voor meer balans in die bloedsuikerspiegel. Hoewel gember super gezond kan zijn, moet je geen wonderen verwachten. Het gebruik van gember in combinatie met een gezonde leeftijd levert positieve effecten op. Anders gezegd, een gembershot gaat niet werken wanneer je iedere dag chips, friet en snoep blijft eten. 

Verschillende gembersappen

De bedrijven die gembersap produceren schieten als paddenstoelen uit de grond. Tegenwoordig is overal wel ergens in jouw buurt vegan gembersap te koop. Denk bijvoorbeeld aan de Albert Heijn die gembersap van Zonnatura verkoopt. 

De ingrediënten van de sappen lopen uiteen. Er kan bijvoorbeeld rietsuiker of agavesiroop aan toegevoegd zijn. Gebruikelijk is om citroensap toe te voegen. Maar ook appelsap kan toegevoegd zijn. Daarnaast zie je ook vaak de combinatie van gembersap en kurkuma. Kortom: genoeg keuze. Sommige bestaan voor 25% uit gembersap en andere voor 99%.

Voordat je enthousiast een flesje gembersap koopt, bedenk je een aantal dingen. Ten eerste: hoe meer pure gembersap hoe sterker. Ten tweede:  waar wil je de sap voor gebruiken? 

Lees hieronder waar je het sap van gember voor kan gebruiken.

Waar kan je gembersap voor gebruiken?

Shot

Een shot gembersap zorgt voor een warm gevoel in de slokdarm en maag. Bovendien bent direct wakker. Mijn voorkeur bij een shot gaat naar sappen met een concentratie rond de 40%. Persoonlijk vind ik alles daarboven veel te sterk, om het puur te drinken.

In de thee

Geen stukjes gember meer in je mond of tegen je lippen. Kortom: ideaal! Gewoon een scheutje gembersap, warm water erbij en voilà! Voordeel is dat je de thee zo sterk kunt maken als je zelf wilt. Hiervoor is alle gembersap geschikt. Mijn voorkeur is zo puur mogelijk. (zo hoog mogelijke concentratie gember in verhouding met andere ingrediënten )

Door de soep

Je kan een scheutje gembersap door bijvoorbeeld pompoensoep doen. Daardoor krijgt de soep een warme smaak met een klein pitje. Verstandig is om er aan het eind wat bij te doen en dan te proeven. Tenslotte kan je er altijd meer bij doen. Andersom niet 

Als dressing

Je kan gember ook goed gebruiken voor verschillende dressings. Denk aan salade dressing. Met een beetje olijfolie, balsamico, klein scheutje gember, peper en zout. 

Marinade

Je kan gembersap ook gebruiken om tofu, tempeh of kipstukjes mee te marineren. Meng sojasaus, gembersap, knoflookpoeder en uienpoeder door elkaar. Laat de vleesopvolger minstens een uurtje marineren. Bereiden zoals je gewend bent. 

Zonnatura biologische vegan gembersap

In samenwerking met Zonnatura heb ik de biologische gembersap mogen testen. Deze gembersap bestaat voor 97% uit gembersap en 3% citroen concentraat. Allemaal uit biologische teelt.

Als gembershot vind ik hem veel te sterk. Alsof m’n mond in de brand stond. Deze gembersap is bijvoorbeeld wel uitermate goed geschikt voor de thee, in de soep, voor een dressing of marinade. 

Zonnatura gembersap kan je vinden in het schap bij de Albert Heijn € 4,99 (klik hier).

Al met al: handig om in de (koel)kast te hebben!